Skal du ta motorsykkellappen?
Her kan du lese mer om de ulike førerkortklassene, hva som må til for å kunne øvelseskjøre, og hvordan opplæringen er bygget opp. I tillegg kommer vi med tips og råd til deg som skal ut på veien på to hjul!
Dersom du planlegger å ta førerkort for motorsykkel må du først finne ut hvilken førerkortklasse du ønsker og trenger, og hvilke regler som gjelder.
Førerkort for motorsykkel – de ulike klassene
MC-lappen er delt inn i tre klasser, hvor hver klasse har ulik opplæring og ulike aldersgrenser. Dette er de ulike MC-klassene:
- Klasse A1: Lett motorsykkellappen
- Klasse A2: Mellomtung motorsykkellappen
- Klasse A: Tung motorsykkellappen
Motorsykkellappen alder
Det er ulike aldersgrenser for de ulike førerkortklassene – her finner du disse spesifisert.
-
16 år: Klasse A1
- Du kan kjøre lett motorsykkel med et maksimalt slagvolum på 125 cm3 motor og maksimalt 11 kw/15 hk. Forholdet mellom vekt og effekt må ikke være over 0,1 kw/kg.
-
18 år: Klasse A2
- Du kan kjøre motorsykkel med maksimal effekt på 35 kw/47,6 hk og et forhold mellom effekt og vekt på maksimalt 0,2 kw/kg. Motorsykkelen må ikke ha utgangspunkt i en modell med mer enn det dobbelte av denne effekten.
-
20 år: Klasse A
- Du kan utvide til førerkort klasse A om du har hatt førerkort A2, i minimum to år, og du må gå gjennom et 7 timers obligatorisk kurs. Minstealderen er likevel 21 år for trehjuls motorsykkel med en effekt på over 15 kW.
-
24 år: Klasse A
- Du kan ta førerkort for klasse A uten begrensninger.
Oppgradere MC-lappen
Dersom du allerede har bestått førerprøven for en av MC-klassene trenger du ikke ta en ny førerprøve dersom du ønsker å oppgradere klassen, denne regelen kom i 2017. I stedet må du gjennomføre obligatoriske kurs ved en trafikkskole, dersom du vil utvide førerkortet ditt.
Finn trafikkskole som tilbyr MC-lappen
Alle medlemsskolene i Norges Trafikkskoleforbund ligger i vår «Finn trafikkskole»-søkefunksjon på nettsiden vår. Her kan du søke etter førerkortklassen du ønsker, og finne den trafikkskolen som passer deg best. Gå til «Finn trafikkskole» her.
Motorsykkellappen – pris
Hva koster det å få lappen på motorsykkel? Pris for MC-lappen varierer fra landsdel til landsdel, og i forhold til hvor mange timer du trenger for å gjennomføre alle trinnene i opplæringen. Opplæringen er individuell, og det er derfor ikke mulig å sette en standardpris på hva førerkortet vil koste deg.
Prisene vil som regel ligge på rundt 2000,- for selve førerprøven. I tillegg kommer kostnad for teoriprøven. Pris på kjøretimer varierer, men det vil mest sannsynlig ligge på til sammen 15.000-20.000, uavhengig av hvilken MC-klasse du velger.
Ta kontakt med en trafikkskole nær deg for nøyaktige priser.
Hva kreves for å få lappen for MC?
For å få førerkort for motorsykkel må du gjennomføre all trafikkopplæring, bestå teoriprøven og førerprøven. I tillegg til dette må du levere søknad om førerkort og fylle ut egenerklæring om din helse. Du må være edruelig, skikket og ha god vandel for å få førerkort. Dette kravet gjelder alle førerkortklasser.
Søknaden leverer du Statens vegvesen via Din side, og informasjonen sjekkes hos politiet før søknaden godkjennes eller avvises. Førerkort for MC må fornyes hvert femtende år.
Øvelseskjøring med MC
Felles for alle førerkortklassene er viktigheten av øvelseskjøring og mengdetrening. Det er viktig at du øvelseskjører mye imellom de regulære kjøretimene, og mengdetrener tilstrekkelig etter endt opplæring, før førerprøven.
Dette er reglene for å øvelseskjøre med MC:
- Øvelseskjøringen skal ikke være til fare for andre i trafikken
- Du bør kun øvelseskjøre der du mestrer trafikken
- Ledsageren din må kunne kommunisere med deg og ha oversikt over trafikkbildet
- Ved kjøring utenfor lukket område må dere bruke toveis kommunikasjonsutstyr
- Husk å ha med deg bevis for gjennomført trafikalt grunnkurs, dette kan du laste ned på telefonen din
- Både du og ledsager må ha på refleksvest markert med rød «L» på ryggen
- Ledsageren kan bare undervise en elev av gangen
- Husk at det ved øvelseskjøring er lærer eller ledsager som regnes som fører av kjøretøyet
Det er lurt å øvelseskjøre så mye som mulig mellom kjøretimene. Dette kan hjelpe deg til å få førerkortet raskere, og du trenger ikke betale for like mange timer.
Motorsykkellappen – teori
Norges Trafikkskoleforbund anbefaler eleven å lese læreboka «Veien til førerkortet for motorsykkel» samtidig som du gjennomfører opplæringen ved en godkjent trafikkskole. Våre lærebøker er skrevet av forfattere og trafikklærere som har lang fartstid i bransjen, og de er bygget opp etter den nyeste læreplanen. Ved å lese teorien samtidig som man følger opplæringen vil du lære teorien i praksis. Vi tilbyr også arbeidsbok med spørsmål, slik at du kan forberede deg til teoriprøven. Du finner alle lærebøkene i serien «Veien til førerkortet» på www.teoribok.no.
Motorsykkellappen – Teoritentamen.no
Vi anbefaler alle elever å bruke Teoritentamen.no for å øve til teoriprøven. Teoriprøven hos Statens vegvesen er bygget opp med spørsmål og svaralternativer, og på Teoritentamen.no kan du gjøre forberedelser og øve på spørsmålene slik at du er best mulig forberedt. Her får du også hjelp til hva du bør øve mer på, dersom du ikke består prøven. Teoritentamen.no tilbyr også teorikurs, der du kan lære teorien ved hjelp av animasjoner og innlest tekst.
Veien til førerkortet for motorsykkel på lydbok
Dersom du har lesevansker er alle lærebøkene i fagbokserien «Veien til førerkortet» lest inn som lydbok hos Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek (NLB). Gratis-appen Lydhør kan benyttes av alle som har vansker med å lese trykt tekst og vanlige bøker på grunn av funksjonsnedsettelse eller sykdom. Les mer om hvordan du får tilgang til appen på NLBs nettside.
Førerprøven for MC
Førerprøven for motorsykkel består av en teoridel og en praktisk del. Du må ha bestått teoriprøven før du kan gjennomføre den praktiske prøven. Du leier motorsykkel av trafikkskolen din for å kjøre opp.
Blindsoner på MC
Blindsoner er noe som oppstår rundt deg som motorsyklist når du kjører. Dette er områdene du ikke ser i speilene, eller i sidesynet. Når du skal kontrollere blindsonen, må du snu hodet til siden for å se. Det kan i tillegg oppstå blindsoner der sikten er hindret av skilt, andre kjøretøy, bygninger eller trær. Lær deg å kjenne begrensningene dine når det gjelder synsfelt og siktmuligheter.
Som motorsyklist er det også viktig å huske på at det er lett å havne i andre trafikanters blindsone. Unngå så langt det lar seg gjøre å plassere deg i blindsoner, regn med at du ikke blir sett. Det er ditt ansvar å bli sett og forstått av andre trafikanter.
Det positive ved å kjøre motorsykkel
For mange er det «frihetsfølelsen» som er det beste ved å kjøre motorsykkel. MC-førere er mer i ett med kjøretøyet, samtidig som man er i kontakt med naturen på en annen måte enn i for eksempel bil. Mange synes også det er lettere å komme seg fram i trafikken på grunn av størrelsen, og ved å benytte seg av kollektivfeltene. Enkelte steder er det også dedikerte parkeringsplasser for motorsykler. Ofte bruker motorsykler også mindre drivstoff enn større kjøretøy, noe som gjør dette til et mer miljøvennlig fremkomstmiddel.
Dette frykter MC-sjåfører mest
Som fører av et kraftig kjøretøy slik som en motorsykkel er, kan det være avgjørende å ha et bevisst forhold til hvordan du bruker denne kraften. Veiene vi kjører på er ikke alltid de beste, og det kan være sand, grus og jord i veibanen. I Norge opplever vi telekast om våren, dårligere veigrep i skyggepartier og langsgående sprekker, som ufrivillig kan påvirke retningen på kjøretøyet ditt. Dersom du passerer et fareskilt for dyr bør dette tas alvorlig, og du som sjåfør bør etter beste evne bruke blikket slik at dyret oppfattes lenge før det kommer ut i veien. Hvis dette ikke er mulig, er det viktig å sette ned farten tilstrekkelig i disse områdene. Dette er faktorer som i mye større grad påvirker deg som motorsyklist enn som bilfører.
Hva bør du tenke på før du tar MC-lappen?
Som MC-fører og -eier har du ansvar og plikter for deg selv og din atferd. Kjøretøyet er også ditt ansvar, så husk at det er viktig å sjekke dette nøye før du legger ut på kjøretur.
Det du aller først bør tenke gjennom er om dette er noe du virkelig ønsker å omfavne. Er du en motorsyklist, eller skal du kun bruke kjøretøyet til å pendle? Det å kjøre motorsykkel krever et annet tankesett og det er helt andre fysiske forutsetninger for å lykkes. Men, er man klar over dette, er det veldig givende å kjenne at man etter hvert kan bli i ett med kjøretøyet.
Dersom du etter å ha tenkt nøye gjennom dette, og allikevel velger å ta førerkort for motorsykkel, anbefaler vi at du i tillegg til kontrollen av kjøretøyet før hver tur, også bevisstgjør deg selv i hvilken grad de andre kan se deg. På bakgrunn av dette må du legge til rette for at du er godt synlig. Husk på aktiv plassering, god fartstilpasning, og å unngå andres blindsoner. Ha alltid tilstrekkelig med handlingsrom, noe som betyr å ha nok plass til å kunne forandre på valgene dine. Du bør huske på at du er ekstra utsatt i trafikken som myk trafikant.
Tips og råd for MC-lappen
Som trafikant, uansett kjøretøy, er det viktig å tenke på at vi skal samhandle i trafikken. Som motorsyklist må du huske på at motorsykkelen er rask, smal og vanskelig å oppdage på avstand. Du kan bli helt usynlig bak møtende biler, kryssende trafikk eller andre fysiske hindringer som trær eller store skilt.
Vårt tips til deg er å tro at du ikke blir sett – ha alltid bremseberedskap der andre trafikanter har vanskelig for å se deg, og plasser deg aldri i en blindsone. Sørg for å ha et tilstrekkelig handlingsrom, hold god avstand og utnytt muligheten du har til å få overblikk. Bruk speil og slipp heller fram trafikken bak.
Ta høyde for andres feil, spill på lag med de fysiske lover. Det er alltid enklere å gjøre en sving slakere, enn å gjøre den skarpere. Forvent også det uventede, ikke kjør fortere enn sikten tilsier. Avstanden mellom deg og forsvinningspunktet bør inneholde nok plass til både reaksjon og bremsing.
Som motorsyklist er det også viktig å alltid kle seg etter forholdene. Beskytt hendene med hansker og føttene med godt fottøy. Husk også at det er påbudt med hjelm, og at det er smart å investere i en ryggbeskytter som tar imot støtet dersom uhellet skulle inntreffe.
Slik sjekker du motorsykkelen din før turen
Gjør det til en god vane å alltid sjekke motorsykkelen før du kjører. De få sekundene det tar, er en god investering i egen og andres sikkerhet.
Dette bør du sjekke før du skal kjøre MC:
- Se om det er oljesøl under eller på motoren.
- Test at bremsene fungerer, både ved å sjekke om det er lekkasje noe sted, og ved å se etter slitasje.
- Sjekk om dekkene på sykkelen er slitt, eller om de har skader. Her er det viktig å sjekke både dekk og felger. Se også om hjulene er godt nok festet, og sjekk lufttrykket.
- Ta en test av lysene for å se om alle virker som de skal, og vask gjerne av lykter og reflekser. Sjekk både hovedlys og blinklys.
- Se etter at styringen og støtdemperne fungerer som de skal.
- Vi anbefaler også å sjekke om kjedet er slitt eller slakt, og om det er nok smøring.
- Sjekk at speil er innstilt riktig.
- Sist men ikke minst, sjekk at du har nok drivstoff og at ingen varsellamper lyser.
Vi ønsker deg lykke til på veien til førerkortet!